niedziela, 1 listopada 2015

Panna cotta z musem truskawkowym




Panna cotta to klasyczny, włoski deser. Oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i bardzo często wanilię, a usztywnia żelatyną.
Tu przedstawiam pyszną i elegancką wersję z musem truskawkowym, a przy okazji zerknijcie ta moją panna cottę z galaretkowym serduszkiem - klik.

 (4-5 porcji)
200 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
40g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
Mus truskawkowy:
250g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru

Przygotować panna cottę.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym.
Przelać do foremek/szklaneczek i schłodzić w lodówce.
(Aby otrzymać efekt skosu - masę należy uprzednio schłodzić do lekkiego stężenia. Szklaneczki ustawić w większym naczyniu opierając je brzeg i powoli napełnić deserem.)
Przygotować mus.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, posypać cukrem i odstawić na 15 minut (aby puściły sok).
Po tym czasie zmieszać z galaretką i zmiksować blenderem (masa nie musi być gładka).
Mus przelać do szklaneczek z zastygniętą panna cottą i ponownie wstawić do lodówki.