poniedziałek, 9 listopada 2015

Owsiane ciasteczka z jabłkami i cynamonem - FIT









Zainspirowałam się przepisem z magazynu kulinarnego Auchan.
Niezbyt pewnie i z wielką ciekawością podchodziłam do tych ciasteczek, więc postanowiłam sama przekonać się - czy są one takie smaczne - na jakie wyglądają.
Dla miłośników jabłek i cynamonu będą one nie lada przysmakiem.
Są bardzo lekkie, delikatne i mogą stanowić zdrową alternatywę dla innych słodyczy.
Cynamon podkreśla smak jabłek i dodatkowo przyśpiesza metabolizm.
Płatki owsiane są źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i daje poczucie sytości.
Właściwości miodu znamy wszyscy, więc pominę tą kwestię.
Do ciasteczek można dodać ulubione bakalie czy posiekaną czekoladę.
Ja przygotowałam je w wersji podstawowej.

(11 sztuk)
2 jabłka (średnie; najlepiej słodkie)
3/4 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego 
1 łyżeczka cynamonu

Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem.
Dodać obrane i starte (na grubych oczkach tarki) jabłka.
Całość dokładnie wymieszać.
Dodać miód, płatki owsiane cynamon i ponownie wszystko razem wymieszać.
Miskę przykryć i odstawić na około 15 minut (aby płatki spęczniały).
Po tym czasie z masy formować kulki (nie co większe od wielkości orzecha włoskiego), spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku ) około 15-20 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione.)
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.