niedziela, 29 listopada 2015

Muffiny z porem i mozzarellą





 Przepis autorski (mój).
Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie bułeczki.
Mozzarella cudownie rozpuszcza się w ustach.
 Podczas pieczenia tak kusząco pachną, że trudno im się oprzeć.
Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne.
Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce).

(10 sztuk)
100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy)
60g pora (białej części
1 jajko
100 ml oleju
100 ml wody
130g mąki pszennej (1 szklanka)
  1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1-2 szczypty gałki muszkatołowej (solidne)
Dodatkowo:
papryka w proszku lub ulubione zioła do oprószenia wierzchu
Opcjonalnie:
ulubiony sos


Ser zetrzeć na tarce (o dużych i średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierzchu.
Pora pokroić w półplasterki.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową.
 W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą.
(Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
 Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami.
 Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl, ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie.