czwartek, 12 listopada 2015

Malinowy ryż z budyniem








Przepis autorski (mój).
Deser jest bardzo puszysty, kremowy i smakuje naprawdę niesamowicie.
 Poniżej przedstawiam wersję malinową, ale każdy z Was może przyrządzić go wg własnych preferencji.
Dbający o linię mogą zrezygnować z masła czy mleka w proszku.
Jednakże polecam oryginalny przepis w całości.

(3-4 porcje)
1 woreczek ryżu (100g)
1 łyżka śmietany (czubata)
2-3 łyżeczki cukru malinowego (ilość wg gustu)
1 budyń malinowy (bez cukru)
450 ml mleka
2 łyżki cukru
20g masła
2 łyżki mleka w proszku (płaskie)
Dodatkowo:
sos malinowy

 Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany).
Ugotować budyń.
  3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem.
Całość połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować.
Do gęstego budyniu wmieszać masło.
Ryż wymieszać ze śmietaną i cukrem malinowym, a następnie połączyć z budyniem.
Dodać mleko w proszku i całość zmiksować na puszystą masę.
  Deser przełożyć do miseczek - przed podaniem polać sosem malinowym.
 Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.