piątek, 6 listopada 2015

Lemon curd






 
 Lemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy.
Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe.
 Jest dość łatwy i szybki do zrobienia.
Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez.
  Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. 

Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.

(Składniki na 1,5 szklanki.)
2 duże jajka
2 żółtka
160g cukru
80 g masła
skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn


Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć i zetrzeć skórkę.
W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką).
Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn.
Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy.
Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową.
Przelać do słoiczka i zamknąć.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.