wtorek, 10 listopada 2015

Kurczak pieczony z marchewką (w rękawie)





 
Przepis autorski (mój).
Bardzo prosta i szybka propozycja na pysznego kurczaka.  
Marchewka pieczona razem z mięsem smakuje rewelacyjnie i stanowi idealny dodatek do obiadu.
 
500-600g kurczaka (dowolne części)
2 łyżki sosu rybnego (*)
papryka w proszku
czosnek granulowany
sól, pieprz
Dodatkowo:
250g marchewki junior (może być zwykła)

Kurczaka umyć, osuszyć natrzeć sosem rybnym oraz resztą przypraw.
Odstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny.
Po tym czasie mięso razem z marchewką umieścić w rękawie do pieczenia.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.

(*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny.
  Dzięki nie mu mięso staje się kruche i soczyste.
Polecam sosy rybne dobrej jakości.
 Ja użyłam tego od Kuchni Świata.