poniedziałek, 16 listopada 2015

Kulebiak z kapustą i grzybami








 Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. 
Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia)
Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym.
Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem.

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Ciasto:
250 g mąki
1/2 szklanki mleka
10 g drożdży
  25g margaryny
1/2 łyżki cukru
1 szczypta soli
Nadzienie:
600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka)
1 duża cebula
20 g grzybków suszonych
1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex)
1 szczypta kminku
sól
  2 łyżki oleju
wywar z grzybków
woda do podlania
1 jajko (małe)
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania (małe)

 Grzyby namoczyć (najlepiej przez całą noc) i ugotować (około 15 minut).
Wywar (czysty) zlać a grzyby przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać i zarumienić.
Dodać kapustę (opłukaną max 3 razy, w zależności czy mocno jest kwaśna).
Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.
 Wsypać kminek, przyprawy smaku i dusić do miękkości.
(W razie potrzeby podlać dodatkową wodą.)
 Pod koniec płyny dobrze odparować.
 Do wystudzonej kapusty dodać jajko i dokładnie wymieszać.
W między czasie przygotować ciasto.
Do miski z mąką dodać sól, rozrobione (w ciepłym mleku) drożdże z cukrem i roztopioną margarynę.
Całość dokładnie wyrobić (nie powinno się kleić), uformować kulę i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta a brzegi wyrównać (odcinając nierówności) nożem.
Na placku równomiernie rozprowadzić kapustę i wszystko razem delikatnie zwinąć w rulon (jak roladę).
Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.
Odcięte kawałki ciasta rozwałkować, wyciąć z nich dekoracje (wg uznania), przykleić do kulebiaka i także posmarować jajkiem.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40-45 minut w 170 stopniach.
(Pieróg powinien być zarumieniony.)


Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe.