poniedziałek, 23 listopada 2015

Kujawski placek drożdżowy (maślany)









Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego).
Przepyszny pomysł na klasyczną drożdżówkę.
Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu - warto odrobinę pobawić się w kuchni!
Moja mama jest wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna ocenia ten smak na wysokim poziomie. To jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych.
Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany.
Robiłam z połowy składników (wg oryginalnego przepisu) w formie o wymiarach 18 x 26 cm.

(Forma o wymiarach 35 x 45 cm)
Ciasto:
35g drożdży
80g cukru
150 ml mleka
500-550g mąki pszennej
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
100g masła 
Masło z cukrem:
100g masła
100g cukru
Kruszonka:
100g masła (użyłam margaryny z wanilią)
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
180-200g mąki pszennej
 
 Przygotować ciasto.
Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru (aż zrobią się płynne) i kolejno z ciepłym mlekiem.
 Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, w dołek wlać mleko z drożdżami, delikatnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Do wyrośniętego ciasta dodać jajka z cukrem, szczyptę soli i roztopione masło.
Całość dokładnie wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do dłoni), przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i umieścić w blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Schłodzić (z formą) w lodówce około 15 minut.
Przygotować masło z cukrem.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
(Ja gotowałam 2-3 minuty - póki cukier się rozpuścił.)
Przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców.
 Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut. 
Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).