poniedziałek, 30 listopada 2015

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego)






 
Przepis na babeczki pochodzi ze strony: magazyn-kuchnia.pl.
Przepis na krem jest autorski (mój).
 
(około 30-35 babeczek)
Babeczki:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru pudru
1 szczypta soli
120g masła
2 żółtka
Krem:
 350g serka homogenizowanego (waniliowego)
100g masła
3 łyżki cukru pudru (płaskie)
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina startej skórki cytrynowej
 
 Upiec babeczki.
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić w niego zimne żółtka i wymieszać.
Ciasto szybko zagnieść (dłońmi), uformować w kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek.
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe powyjmować z foremek.
Przygotować nadzienie.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem.
Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.
 Kremem wypełnić ostudzone babeczki.
Udekorować wg uznania.