piątek, 20 listopada 2015

Krokiety czosnkowe z szynką, pieczarkami i serkiem topionym


Przepis autorski (mój). 
 
(7 sztuk)
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
3/4 łyżeczki czosnku w proszku
1 szczypta pieprzu
1 szczypta soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
200g szynki
1 mała cebula
5-6 pieczarek
1/2 puszki marchewki z groszkiem
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Dodatkowo:
50-100g serka topionego
1 jajko + szczypta soli
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia


Usmażyć placki naleśnikowe.
Ubić jajko, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę i czosnek w proszku.
Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
W międzyczasie przygotować farsz.
Pokroić cebulę, pieczarki i szynkę.
Wszystko razem podsmażyć (na odrobinie oleju) i zmieszać z marchewką oraz groszkiem (bez zalewy).
Dodać majonez i doprawić do smaku.
Placki posmarować serkiem topionym i farszem.
Całość zwinąć (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obtoczyć w jajku (rozmieszanym z odrobiną soli) oraz bułce tartej (pamiętać też o bokach).
Smażyć (na rozgrzanym tłuszczu) z obu stron do zarumienienia.