niedziela, 29 listopada 2015

Krem/masa z serka waniliowego (z nutą cytryny)





http://digotuje.blogspot.com/2015/11/kruche-babeczki-z-kremem-waniliowo.html
Przepis autorski (mój).
Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek.
Sprawdzi się także jako samoistny deser.
Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt.
Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy.

350g serka homogenizowanego (waniliowego)
100g masła
3 łyżki cukru pudru (płaskie)
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina startej skórki cytrynowej

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem.
Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.