sobota, 14 listopada 2015

Kapuśniak (z kiszonej kapusty)





Kapuśniak - zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. 
Znana w kuchni polskiej, góralskiej - kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej - kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк.
(Wikipedia)

żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar
1/2 kg kiszonej kapusty
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebula
kawałek selera
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku)
garstka prażonej cebulki (użyłam z firmy Rafex)
sól i pieprz


 Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Dodać pokrojone warzywa.
Odrobinę podgotować i do garnka przełożyć kapustę (wcześniej opłukać, jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek.
Cebulę podsmażyć i dodać do reszty warzyw.
Całość gotować pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu.
Pod koniec wsypać prażoną cebulkę.
Gotową zupę doprawić do smaku.

Do zupy można dodać zasmażkę, ale kapuśniak i bez niej jest pyszny.
Kolejnym opcjonalnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.
Można również dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
Jak kto lubi.