sobota, 28 listopada 2015

Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym






Przepis autorski.
Idealna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu.
Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak.
Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie.
Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu.

1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku)
250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki)
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
słodka papryka w proszku
chilli
sól, pieprz
olej
mąka


Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Dokładnie obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni.
Przełożyć do garnka (z tłuszczem).
Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie.
Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości.

Około 20-30 minut przed końcem duszenia - dodać warzywa i mleczko kokosowe.
Na końcu wsypać kolendrę i doprawić do smaku.