piątek, 13 listopada 2015

Grochówka







 
mięso wędzone na wywar (użyłam skrzydełek)
1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek
150g wędzonego boczku (opcjonalnie)
4-5 ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 łyżki majeranku
sól, pieprz
 
Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie i w tym czasie ugotować wywar na mięsie wędzonym.
Do garnka wrzucić groch, listki laurowe i ziele angielskie.
Podgotować z 20 minut i dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
Boczek podsmażyć z cebulą i przełożyć do gotującej się zupy.
Gotować do miękkości wszystkich składników.
Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Zupę można zagęścić zasmażką.
Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1).
Smażyć na złoty kolor.

(*) Używając połówek grochu należy go przemyć (wypłukując białą wodę) i wrzucić do garnka równocześnie z warzywami.