wtorek, 17 listopada 2015

Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami





Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego).
Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty.
Osobiście - uwielbiam ich smak!

(około 30 sztuk)
30 g masła/margaryny
80 g cukru pudru
1 żółtko
30 ml mleka
20 ml whisky (użyłam rumu) (*)
50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych)
50g orzechów nerkowca (drobno posiekanych)
200g mąki pszennej
3g proszku do pieczenia (około 3/4 łyżeczki)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciastek

  Masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. 
Ciągle ucierając - dodać cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy. 
Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
 Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut). 
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej o średnicy 5-6 cm). 
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 20 minut w 160 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione.)
Ostudzone posypać cukrem pudrem.

 (*) Alkohol absolutnie nie jest wyczuwalny.