niedziela, 15 listopada 2015

Dwukolorowe herbatniki






Przepis z opakowania cukru wanilinowego.
Ciasteczka są idealnie kruche i nie za słodkie.
Oprócz swojego pysznego smaku - zachwycają wyglądem!

(23 dość duże ciastka)
250g mąki pszennej
130g masła/margaryny
1 jajko
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

W misce dokładnie wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, masło/margarynę, jajko, cukier i cukier wanilinowy.
Zagniecione ciasto podzielić na 2 części.
Do jednej z nich dodać mleko i kakao.
Oba kawałki owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie oba ciasta rozwałkować (osobno) na grubość 5 mm.
Z placków wycinać ciasteczka a z każdego z nich mniejsze kształty.
Oba wzory uzupełniać tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut w 180 stopniach.
(Powinny być zarumienione).