czwartek, 26 listopada 2015

Ciasto budyniowo-jabłkowe









Przepis na ciasto pochodzi z moich starych zapisków.
Jest sprawdzony i nie raz wykorzystywany.
Ciasto smakuje obłędnie.
Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami. 
Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon.
 
(Duża blacha (*) )
Ciasto:
200g margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg jabłek (ważyłam już starte)
2 budynie waniliowe/śmietankowe
1/2 szklanki cukru
1 litr mleka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. 
Ucierając - powoli wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 
Masę delikatnie połączyć z ubitą (na sztywno) pianą z białek.
W między czasie ugotować budynie (na 1 litrze mleka, z cukrem) 
3/4 ciasta wyłożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. 
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopniach. 
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

(*) Ciasto robię z połowy proporcji składników w tortownicy o średnicy około 20 cm.)