wtorek, 10 listopada 2015

Ciasteczka pieczarki







Przepis pochodzi z blogu: Moje Wypieki I Nie Tylko.
Ciasteczka są śliczne i każdy z pewnością potrafi wyczarować takie urocze grzybki.
Smak - taki pudrowy. Bardziej nadają się do herbatki, kawy czy kakao.
(24 sztuki)
150g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru (czubate)
1 jajko
2 szklanki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
3 łyżki mąki tortowej (czubate)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny (*)
1 łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego (użyłam cukry waniliowego)
Dodatkowo:
kakao
 pusta, sucha butelka plastikowa (u mnie po wodzie mineralnej 1,5 l)

Masło utrzeć z cukrem pudrem (przesianym).
 Dodać jajko, aromat i mieszać do połączenia się składników.
Wsypać obie mąki, sodę oczyszczoną i po uzyskaniu gładkiej masy - dodać sok z cytryny.
Z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzać w kakao i delikatnie wciskać kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.  
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach.

(*)  Ciasta z dodatkiem sody wymagają dodatku kwaśnego. Stąd sok wyciśnięty z cytryny.