środa, 11 listopada 2015

Chlebek z mąką kukurydzianą



Przepis pochodzi z moich starych zapisków.
 Do chlebka można dodać ulubione składniki czy bakalie. 
Można go również upiec w wersji na słodko.
Mój pierwszy chleb zawierał 1/2 szklankę cukru (przez pomyłkę) i wyszedł rewelacyjny, wcale nie słodki.

1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżeczki roztopionego masła
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
(Powinna powstać jednolita masa.)
Ciasto przelać do formy (u mnie 12 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut w 180 stopniach.
(Chlebek powinien być zarumieniony.)