sobota, 28 listopada 2015

Bananowe ciasto z jabłkami na serku waniliowym (bez jajek)






Przepis autorski (mój).
Ciasto jest pyszne - delikatne i mięciutkie.
Swoją puszystość zawdzięcza serkowi.
Idealnym dopełnieniem jest połączenie słodkich bananów i kwaskowatych jabłek.
Nie zawiera jajek, więc nadaje się dla osób, które są na nie uczulone.
W końcu każdy ma prawo rozkoszować się chwilą z porządnym kawałkiem ciacha.

(Forma o wymiarach około 14 x 28 cm)
Ciasto:
320g mąki pszennej
220g masła/margaryny
200g serka homogenizowanego (waniliowego)
2/3 szklanki cukru
1 banan (średni)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 banany (średnie)
2 kwaskowate jabłka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać masło i rozgniecionego (na puree) banana.
Całość dokładnie wymieszać (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia - a następnie 3/4 części ciasta.
(Ciasto jest troszkę lepkie, więc dłonie można delikatnie zwilżyć wodą.) 
Na cieście kolejno ułożyć: warstwę pokrojonych (w plasterki) bananów oraz startych (na średnich oczkach tarki) jabłek.
Owoce przykryć pozostałym ciastem.
(Powierzchnie wygładzić zwilżonymi dłońmi.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 60 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 Dekoracja w postaci serwetki pochodzi ze SweetBoxa (SweetBox Kaszubski).