czwartek, 29 października 2015

Żytnie ciasteczka z kokosem, czekoladą i bakaliami



 Przepis autorski (mój).
Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu a smakują rewelacyjnie.
Można dodać ulubione bakalie.
To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę.
 
(10 sporych ciastek)
 1 szklanka mąki żytniej (nie co mniej)
1/2 szklanki płatków żytnich
1/4 szklanki wiórek kokosowych
2 łyżki pestek z dyni
2 łyżki rodzynek 
 50g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną)
1 jajko
50g masła/margaryny
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
Z ciasta formować kulki (o wielkości nie co większej od orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. 
 Ciastka piec 20-25 minut w 180 stopniach.
(Piekarnik wcześniej powinien być rozgrzany.)