sobota, 24 października 2015

Zupa porowa z pulpecikami i prażoną cebulką


1 duży por
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1-2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego

śmietana 
prażona cebulka
sól, pieprz 
Pulpeciki: 
200g mięsa mielonego
1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia
1/2 cebuli
mąka (opcjonalnie)
sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

 Przygotować pulpeciki.

 Mięso mielone wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną cebulą oraz przyprawami.
Uformować kuleczki, każdą z nich obtoczyć w mące i wrzucić do gotującej się wody.
Ugotowane kulki przełożyć do miseczki.

Do garnka (z wodą, w której gotowały się kuleczki) wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.
 Umytego pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle.
Pora przełożyć do garnka z wywarem.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) i gotować do miękkości.
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą.
Wrzucić pulpeciki, doprawić do smaku i posypać prażoną cebulką.