poniedziałek, 26 października 2015

Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy)


 
 Przepis autorski (mój).
Kiedyś widziałam przepis na ciasteczka z mleka w proszku, ale nie chciało mi się go szukać i upiekłam ciasteczka "z głowy". Jest dużo podobnych wersji.
Poza tym moje mleko czeka na wenę do zrobienia bloku czekoladowego, więc zamieniłam je na śmietankę do kawy.
Jeśli chcecie - spokojnie możecie użyć mleka zamiast śmietanki.
Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie).
 
 (około 17 sztuk)
1,5 szklanki mąki
1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko)
1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości)
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka kropel aromatu waniliowego
70g masła/margaryny
1 jajko
5 łyżek wiórek kokosowych
50g białej czekolady
 
Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać.
Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę.
Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec 10-15 minut w 180 stopniach.
(Powinny lekko się zarumienić z obu stron).