piątek, 23 października 2015

Torcik na gofrach


Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z wykorzystaniem gofrów i niestety nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Stworzyłam własny deser i teraz zainspirowałam się swoim poprzednim pomysłem, który znajduje się na moim funpage tutaj.
W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią wersję.

6 gofrów
Krem:
 160g serka mascarpone
400 ml śmietanki 22-36%
120g cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa
6 łyżek dżemy truskawkowego 
1 banan lub inne owoce do dekoracji
wiórki czekoladowe do pospania

 Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno.
Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia.
Galaretkę podzielić na dwie części.
Jedną z nich połączyć z 1-2 łyżkami kremu.
4 gofry posmarować dżemem (z jednej strony) i 2 z nich ułożyć w formie (u mnie to 2 litowe pudełko po lodach o wymiarach 12 x 18 cm) obok siebie (dżemem do góry).
Na gofrach umieścić krem i ułożyć 2 kolejne (dżemem do dołu), zalać galaretką cytrynową i po lekkim stężeniu galaretką wymieszaną z kremem.
Całość przykryć pozostałymi goframi i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (najlepiej na cała noc).
Po tym czasie ciasto w formie przewrócić "do góry nogami", wyjąć, udekorować plasterkami banana i posypać wiórkami czekolady.


 Poprzednia wersja: