wtorek, 27 października 2015

Szybki makowiec z masy makowej



Przepis znalazłam na stronie: winiary.pl.
 Troszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka.
Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu.
W sam raz do popołudniowej herbatki.

Ciasto:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
6 jajek
150g cukru pudru
150g masła/margaryny
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka maki pszennej
1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g rodzynek
50g wiórek kokosowych
1 szczypta soli
Lukier mleczny:
 150g cukru pudru
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła

 Białka z solą ubić na sztywną pianę.
Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę a następnie połączyć z resztą składników.
Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek. 
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Przygotować lukier.
Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z cukrem.
Ostudzone ciasto posmarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia.
Ozdobić wg uznania.

http://www.rossi.pl