piątek, 30 października 2015

Śledzik pod pierzynką

 

 Klasyka, która jest pyszna i nigdy się nie nudzi!

5-6 filetów śledziowych (solonych)
4-5 ogórków konserwowych
3-4 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane i starte buraczki
1 duża cebula
4 jajka
majonez
sól, pieprz
Dodatkowo:
szczypiorek, koperek, natka pietruszki

Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. 
Następnie pokroić w kostkę i ułożyć na dnie miski.
Posmarować warstwą majonezu i posypać pieprzem.
Kolejne warstwy: posiekana cebula, ogórki pokrojone w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, majonez, sól i pieprz, buraczki, majonez, sól i pieprz, pokrojone drobno jajka, majonez, sól i pieprz, posiekana zielenina.
Sałatkę włożyć do lodówki, aby składniki "przegryzły się".