sobota, 24 października 2015

Sernik na cieście ucieranym z bananami, truskawkami i kruszonką


 Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki (na waniliowe ciasto ucierane z serem i truskawkami).
Moim zamierzeniem było użycie truskawek mrożonych i dopiero potem zerknęłam na wpis, że nie są one polecane do tego ciasta (może powstać zakalec) .
Cóż, za późno...
Zaczęłam myśleć, kombinować i tak o to powstał przepyszny sernik. Żałuję, że taki mały.
Spokojnie możecie podwoić proporcje.

(Tortownica o średnicy 18 cm lub mała blacha) 
 
Ciasto ucierane:
60g masła/margaryny (użyłam margaryny)
75g cukru
1 jajko
90g mąki pszennej
30g skrobi ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
45g śmietany (użyłam 18%) 
 
Masa serowa:
400g twarogu (zmielonego minimum dwukrotnie; użyłam z wiaderka)
50g masła/margaryny
1 jajko
100g cukru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
30g masła/margaryny (roztopionego/roztopionej)
Ponadto:
3 łyżki wiórek kokosowych
1 średni banan
200-250g truskawek (*)
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania


 Ciasto ucierane.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i połączyć z jajkiem.
Dodać (naprzemiennie) śmietanę z mąkami i proszkiem do pieczenia (uprzednio razem przesianymi).
Ciasto dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wyrównać.
Masa serowa.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, ser, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na ciasto.
Ser równomiernie posypać wiórkami kokosowymi, obłożyć plasterkami banana i na końcu połówkami truskawek.
Kruszonka.
Wszystkie składniki rozetrzeć za pomocą palców i umieścić na owocach.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

(*) Używając truskawek mrożonych warto dodatkowo obtoczyć je w mące (wcześniej dokładnie je rozmrażając).