sobota, 31 października 2015

Sałatka brokułowa (z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami)


600-800g brokuła
300g pieczonego kurczaka (może być szynka konserwowa lub świeży boczek)
100g pestek dyni
50g pistacji
majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1)
sól, pieprz


Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie.
Kurczaka pokroić pokroić na mniejsze kawałki.
(Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące skwareczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, natomiast szynkę pokroić w kostkę.)
Pestki i posiekane pistacje podprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem.
Doprawić solą i pieprzem.
(Uważać, aby nie przesolić, jeśli używamy pistacji solonych.)