poniedziałek, 26 października 2015

Pyzy ziemniaczane z mięsem


https://www.facebook.com/Di.gotuje
http://digotuje.blogspot.com

Mieszkam na podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny.

5 kg ziemniaków surowych
1,5 kg ziemniaków ugotowanych
1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu)
 
Dodatkowo:
1-1,5 łyżki majeranku
sól

Opcjonalnie:
cebula
boczek


  Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę.
Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać.
Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety.
Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku.

Do wrzątku powkładać kluchy.
Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny wypłynąć na wierzch wody).
W międzyczasie można zrobić zaskwarzenie.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z posiekaną cebulą.

Pyzy można okrasić tłuszczem ze skwarkami lub polać wodą, w której się gotowały. Równie dobrze smakują podsmażane.