piątek, 23 października 2015

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym


 4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego)
2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (wg gustu i ostrości)
150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%)
2 łyżki posiekanego koperku
olej
pieprz cytrynowy, sól
Opcjonalnie:
sok z cytryny

  Rybę z obu stron oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. 
(Uprzednio można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.) 
Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. 
Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę, dodać chrzan, koperek, wymieszać i poddusić dodatkowo przez kilka minut. 
(Sos powinien lekko zredukować się.) 
W razie potrzeby doprawić do smaku.