piątek, 30 października 2015

Placki z buraków


Zainspirowałam się przepisem z blogu Anny Lewandowskiej: healthy plan by ann.
Lekko go zmodyfikowałam (w oryginalnym była mąka jaglana zamiast pszennej, trochę inne proporcje i inna metoda smażenia), ale ogólnie placuszki wyszły bardzo smaczne.
Autorka twierdzi, że są one dla opornych...
 Całkowicie się z nią zgadzam.

 LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(7 sztuk)
3 małe buraczki
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
1 szczypta cynamonu (nie co więcej)
sól, pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia

Ugotowane i obrane buraki zmiksować blenderem.
Dodać jajko, mąki, wymieszać i doprawić do smaku.
Smażyć (na rozgrzanym tłuszczu) pod przykryciem przez około 5 minut, po czym patelnię odkryć, placki przewrócić i zarumienić.