poniedziałek, 19 października 2015

Pierogi z mięsem mielonym, dynią i nutą mięty



Przepis na ciasto pierogowe jest mój.
Wyszło idealnie mięciutkie i nie musiałam go przy wałkowaniu podsypywać mąką.
  Pomysł (z lekkimi modyfikacjami) na farsz natomiast pochodzi folderu reklamowego Biedronki.

(4-5 porcji)
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki wody (ciepłej)
1/4 szklanki mleka
2 łyżki oliwy
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
250g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
350g dyni (waga po obraniu) 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być woda)
1 łyżka sezamu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/3 łyżeczki suszonej mięty (lub 1,5 łyżki świeżej, posiekanej)
sól
olej

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, mleko i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne).
Odstawić na czas przygotowania nadzienia.
Przygotować farsz.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
 Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą (na grubych oczkach tarki) dynię.
Smażyć przez około 5 minut.
Po tym czasie farsz wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ostrą papryką w proszku.
Smażyć dodatkowe 2 minuty.
Zawartość patelni podlać bulionem i gotować do całkowitego odparowania płynu.
Całość doprawić solą, wsypać sezam, miętę i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi.
Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i gotować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia).
Podawać z podsmażoną cebulą lub skropione oliwą.
(Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni.)