poniedziałek, 19 października 2015

Oreo guziczki



Pomysł na ciastka guziki jest mój, nadzienie również zrobiłam wg własnego pomysłu.
Ciastka natomiast pochodzą z przepisu (odrobinę zmodyfikowałam) z bloga: I Love Bake.

(20 sztuk - już podwójnych z kremem)
Ciastka:
70 g masła/margaryny
1 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, gdy ciasto będzie "za suche")
Nadzienie:
110g masła
1 szklanka cukru pudru (można nie co mniej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanki mleka w proszku
2-3 łyżki soku z cytryny

 Przygotować ciasteczka.
Cukier wymieszać z rozpuszczonym/ą (i ostudzonym/ą) masłem/margaryną i kolejno z jajkiem.
Całość połączyć z suchymi składnikami i dokładnie zagnieść (do uzyskania elastycznego ciasta).
(Dolać mleko - w przypadku, gdy ciasto będzie "za suche".)
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki - powycinać kółka (powinno wyjść około 40 sztuk).
W połowie (będą górą Oreo) za pomocą korka od butelki - lekko odcisnąć kółeczko, a słomką zrobić dziurki "guzika".
(Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.)
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut w 180 stopniach.
Ostudzić.
Przygotować nadzienie.
Masło z cukrem zmiksować na gładką masę.
Dodać mleko w proszku, cukier waniliowy i po wymieszaniu sok z cytryny.
Krem (łyżeczką lub palcami formować kulki) nałożyć na połowę ciastek i resztą (guziczkami) przykryć (lekko dociskając).