niedziela, 25 października 2015

Olej czosnkowy

Bardzo prosty sposób na aromatyczny i bardzo przydatny olej. 
Co prawda sklepy posiadają szeroki asortyment olejów smakowych, ale ten domowy jest tańszy i można przygotować go wg własnych upodobań.
Niżej podam przykładowe proporcje, które można modyfikować i dostosować do własnego gustu.

400 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek)
2-3 ząbki czosnku
Opcjonalnie:
1 listek laurowy
 
Sposób 1:
Czosnek drobno posiekać i umieścić w butelce z olejem.
Całość zakręcić i odstawić na 2-3 dni a najlepiej na 1-2 tygodnie.
(Po tym czasie olej można przecedzić i czysty z powrotem przelać do butelki.)
Przechowywać w lodówce.

Sposób 2:
Olej z posiekanym czosnkiem przelać do rondelka i podgrzewać (na małym ogniu) do momentu pojawienia się niewielkich bąbelków.
(Uważać, aby nie doprowadzić oleju do wrzenia.)
Po ostygnięciu przelać do butelki.
(Można przecedzić.)
Przechowywać w lodówce.
Dzięki podgrzewaniu olej jest gotowy od razu.