sobota, 31 października 2015

Naleśniki z grzybami


    Placki:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka wody gazowanej
    3/4 szklanki mleka
    2-3 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy
    Farsz:
    500g grzybów
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    2 łyżki masła

    Usmażyć placki naleśnikowe.
    Jajka ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę.
    Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
    W międzyczasie przygotować farsz.
    Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą wraz z pieprzem.
    Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obsmażyć na maśle.