sobota, 24 października 2015

Mięso mielone przekładane szpinakiem



Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1/2 ugotowanej marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
papryka w proszku, suszona natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sol, pieprz
Szpinak:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz cytrynowy

  Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, startą marchewką i pietruszką oraz bułką tartą.
Całość doprawić do smaku i podzielić na 2 części.
Szpinak podsmażyć na maśle, połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem cytrynowym.
Formę (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem.
Piec około 30-35 minut w 180 stopniach.