poniedziałek, 26 października 2015

Makowiec japoński (z jabłkami)


Przepis znalazłam na blogu: Smaki Weroniki.
Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne).
Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie. 
Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej.

 Ciasto:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
 10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 szklanka cukru
6 jabłek (dużych)
1 opakowanie cukru waniliowego
Lukier:
 150g cukru puder
30g ciemnego kakao
3 łyżki mleka
1 płaska łyżka masła

  Masę makową przełożyć do dużej miski.
Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia.
Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 60 minut w 190 stopniach.
Przygotować lukier.
Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z kakao i cukrem.
Ostudzone ciasto posmarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia.