poniedziałek, 26 października 2015

Kotlety mielone z twarogiem



Zainspirowałam się przepisem ze strony: vegeta.pl. 
Oczywiście kotlety zrobiłam "po swojemu", z własnymi proporcjami składników i dodatkami.

(około 8 sztuk)
300g mięsa mielonego
100g twarogu (użyłam z wiaderka, może być w kostce)
1 cebula (posiekana)
1-2 ząbki czosnk
1 jajko
1/2 suchej bułki namoczonej w mleku lub wodzie (użyłam grahamki)
2 łyżki bułki tartej (można nie co mniej)
1-2 łyżki posiekanego koperku
suszona natka pietruszki
majeranek
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta o obtoczenia
olej do smażenia (mieszam z masłem klarowanym)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Całość oprawić o smaku.
Z masy formować kotlety.
Każdego z nich obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).