środa, 21 października 2015

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami


 Przepis autorski (mój).
Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto.
Rewelacyjnie smakuje na ciepło - a zapach.. obłędny. 
Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć.
Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo użyć stopionego masła.
 
(4 porcje)
 280-300g dyni (po obraniu)
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżka starego imbiru
3 goździki
Kruszonka:
50g płatków owsianych
10g pestek z dyni
40g mąki pszennej
40g cukru (zwykłego, białego)
10g cukru cynamonowego (lub 5g zwykłego i odrobina cynamonu)
  7-8 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
Dodatkowo:
pestki z dyni
skórka z cytryny i pomarańczy (starta)

 Obraną dynię pokroić i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody.
Dodać miód, sok z cytryny, imbir i goździki.
Wszystko razem wymieszać i poddusić (na małym ogniu) przez około 5 minut.
Płatki owsiane oraz pestki z dyni zmielić (niedokładnie) w blenderze i wymieszać z cukrami oraz mąką.
Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka).
  Dynię przełożyć do formy, posypać kruszoną, pestkami oraz skórką z cytryny i pomarańczy.
Piec około 30 minut w 190°C. 
(Dodatkowo na kilka minut piekarnik ustawiam na maxa, aby kruszonka lekko się przyrumieniła.)