wtorek, 20 października 2015

Crumble z bananem i kiwi



 Przepis autorski (mój).
Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto.
Rewelacyjnie smakuje na ciepło - a zapach.. obłędny.
Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo użyć stopionego masła.

(3 porcje)
1 duży banan
2 owoce kiwi
3 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:
30g płatków owsianych
10g wiórek kokosowych
50g mąki pszennej
40g cukru
7 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
Dodatkowo (opcjonalnie):
cukier puder
świeże owoce 
bita śmietana

Płatki owsiane z wiórkami kokosowymi zmielić w blenderze i wymieszać z cukrem oraz mąką.
Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka).
 Obrane i pokrojone owoce ułożyć na dnie formy, skropić sokiem z cytryny i posypać kruszoną.
Piec około 30 minut w 190°C.
Przed podaniem udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.