niedziela, 25 października 2015

Ciastka czekoladowo-chałwowe



Pomysł na ciastka z chałwą zaczerpnęłam z bloga: Filozofia Smaku.
Postanowiłam zrobić ciastka w wersji czekoladowej.
Zmniejszyłam też proporcje podane w pierwotnym przepisie.
Ciasteczka są pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku.

(11 sztuk)
50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej)
50g masła/margaryny
1/4 szklanki cukru
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1/3 łyżeczki proszku o pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1-2 łyżki kakao


Margarynę/masło zmiksować z chałwą.
Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny).
Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki.)
Piec 12-15 minut w 180 stopniach.
Ostudzić (aż stwardnieją) w piekarniku na wysuniętej blaszce.