sobota, 31 października 2015

Ciasteczka z kandyzowanym imbirem i białą czekoladą




 Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni.
Trochę bardziej niż "trochę" zmodyfikowałam jego pierwotną wersję a gorzką czekoladę zamieniłam na białą.
Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i na pewno posmakują miłośnikom imbiru, ale i nie tylko.
Można je przechowywać około tygodnia (zamknięte w pojemniku; wg autorki).

(15-16 sztuk)
120g masła/margaryny
110g cukru
180g mąki
1 łyżeczka cukru cynamonowego
1 łyżka oleju (użyłam z orzeszków ziemnych)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale go nie było)
8 kostek białej czekolady (można użyć dowolnej)
  
Masło z cukrem utrzeć do białości i połączyć z przesianymi (*) suchymi składnikami.
Na końcu ciasto wymieszać z olejem i posiekanym imbirem.
  Z masy formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego).
W każdej zrobić niewielkie zagłębienie.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec 10 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie w środek każdego ciasteczka delikatnie wcisnąć połówkę kostki czekolady i dodatkowo podpiec 5-7 minut.
(Ciastka powinny być lekko zarumienione.)
 
(*) Do przesiewania mąki używam przesiewacza ze sklepu przyjemnegotowanie.pl.